direct naar inhoud van 4.1 Bestaande ruimtelijke kwaliteit
Plan: Schaapsloop 1
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0858.BPschaapsloop1-VA01

4.1 Bestaande ruimtelijke kwaliteit

Schaapsloop I is het bedrijventerrein ten zuiden van de Vest rondom de Leenderweg en J.F. Kennedylaan. Het bedrijventerrein Schaapsloop 1 is qua omvang het grootste bedrijventerrein binnen de gemeente Valkenswaard. De bebouwing op Schaapsloop I kenmerkt zich in het algemeen door:

  • bedrijfshallen met en zonder open opslag;
  • mix van kleinschalige panden;
  • grootschalige bedrijfshallen.

Schaapsloop I huisvest op dit moment circa 180 bedrijven. De uitstraling van Schaapsloop I is op een aantal punten positief. Van de presentatiemogelijkheden van Schaapsloop I naar de doorgaande wegen wordt gebruik gemaakt. Op veel plaatsen presenteert het bedrijventerrein zich met dichte groenzones of rommelige achterzijden van bedrijven.

Historie

Het bedrijventerrein Schaapsloop I is met 93 hectare (bruto) veruit het grootste bedrijventerreinen in de gemeente. De naam 'Schaapsloop' ontleent het bedrijventerrein aan het natuurgebied met ven dat centraal in het bedrijventerrein ligt. De omgeving waar het industrieterrein op gevestigd is, bestond in het begin van de vorige eeuw uit de Turfbergsche heide, waarin een ven lag. In het ven werden de schapen gewassen en vervolgens door de herder naar de heide gedreven. Dit zou dan ook de naamgeving van de Schaapsloop verklaren. De eerste bedrijfsontwikkelingen ontstonden +/- rond 1960 langs de spoorlijn Hasselt - Eindhoven die Van 1959 tot 1973 in gebruikt was. De aanwezigheid van het spoor is nu o.a. nog herkenbaar aan het viaduct van de Leenderseweg.

afbeelding "i_NL.IMRO.0858.BPschaapsloop1-VA01_0005.png"

Afbeelding 6: Topgrafische kaart 1840